Primul portal multietnic de evenimente

Institutul Polonez

Institutul Polonez din România este una dintre instituţiile culturale cele mai active, aducând continuu în faţa publicului român artişti şi evenimente poloneze de marcă.

Institutul Polonez

Institutul Polonez

Ce facem?

Aducem Polonia mai aproape, dincolo de hotarele ei! Prezentăm altor popoare cultura și arta noastră, istoria, știința, învățământul sau realizările ONG-urilor noastre. Susținem colaborarea dintre Polonia și alte țări în aceste domenii. Îi ajutăm pe partenerii noștri activi în sfera schimburilor culturale internaționale la stabilirea de contacte.

La fel ca și celelalte 23 de Institute Poloneze din lume, facem parte din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonia. Ne ocupăm în mod curent cu diplomația publică și culturală, colaborăm cu artiști, experți, media și medii formatoare de opinie.

Avem grijă ca Polonia să fie activă în viața publică și culturală a diferitelor țări, de asemenea desfășurăm și o activitate informativ-educativă, de ex. prin susținerea învățării limbii polone în afara  granițelor țării noastre.

De asemenea, colaborăm cu cele mai importante instituții poloneze de cultură, cum ar fi: Institutul  „Adam Mickiewicz”, Institutul de Artă Cinematografică din Polonia, Institutul Cărții, Institutul Teatral precum și Institutul Național „Fryderyk Chopin”.

Institutul Polonez din București își desfășoară activitatea pe teritoriul a două țări - România și Republica Moldova. 

Istoria institutului

Institutul Polonez din București a luat ființă în anul 2001, iar trei ani mai târziu și-a început activitatea și în Republica Moldova.

Din anul 2008, sediul nostru se află într-o vilă în stil modernist aflată pe str. Popa Savu nr. 28, la câțiva pași de stația de metrou Aviatorilor. Designul interior actual al clădirii a fost proiectat de către arhitecți polonezi și dotat cu piese de mobilier create de designeri polonezi. Numeroase obiecte, care sunt elemente de decor interior al Institutului, au fost premiate la festivaluri de design.

Clădirea noastră îndeplinește aproape exclusiv funcția de birou managerial - nu există un spațiu destinat spectacolelor sau concertelor, prin urmare toate evenimentele organizate de noi au loc în diferite locuri din București.

Cu toate acestea, merită să ne faceți o vizită, pentru că în sediu avem o mediatecă, de care pot beneficia toți cei interesați de Polonia. La dispoziția lor se află o selecție bogată de volume (incluzând și literatură polonă tradusă în limba română), filme și muzică.

Începând din anul 2009, Institutul Polonez din București, la fel ca și celelalte Institute Poloneze din lume, folosește o nouă siglă, al cărei element principal îl constituie omulețul roșu, proiectat de Lech Majewski. Noul logo a înlocuit pana, care reprezentase înainte sigla Institutului.

În decursul celor cincisprezece ani de activitate a Institutului Polonez, au lucrat în cadrul acestuia nouăsprezece persoane: Roland Chojnacki (director, de la înființarea Institutului, în 2001, până în octombrie 2006), Jarosław Godun (din 2001 coordonator de programe, iar din octombrie 2006 până în august 2010 - director), Natalia Mosor (din 2007 director adjunct, în perioada august 2010 - aprilie  2011 director interimar), Maja Wawrzyk (director din aprilie 2011 până în octombrie 2015), Agnieszka Skieterska (director din octombrie 2015), Leszek Biały (director adjunct din 2013), precum și experții de proiecte și PR, responsabilii pentru probleme de secretariat și administrație. În ordine alfabetică, aceștia sunt în prezent: Ecaterina Budimir, Mirela Lazăr, Anna Nicolau, Luiza Săvescu, Alexandru Stancu, iar în trecut au lucrat în cadrul Institutului și Anda Cadariu, Sabra Daici, Silviu Dancu, Ana Maria Luft (Stănculescu), Cristina Trifon (Iacob), Monica Voitovici și Monika Widomska.

Adresa: Str. Popa Savu nr. 28, sector 1, cod 011433, Bucureşti
Telefon: +40 21 22 44 556
E-mail: bucuresti@instytutpolski.org

NICI UN COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

loading