fbpx

Shakshuka, o delicioasă mâncare evreiască

Dacă încă mai aveţi nevoie de un motiv solid pentru care multiculturalitatea este un lucru bun, nu trebuie să căutaţi mai departe de…mâncare. Din fericire, în România, peisajul gastronomic este extrem de divers şi de colorat graţie etnicilor greci, evrei, maghiari, germani, sârbi, turci, italieni, armeni şi încă câţi alţii. Ne bucurăm de reţete savuroase care, odată intrate în patrimoniul gastronomic românesc, suferă uşoare modificări şi devin, nu-i aşa, pietre de temelie ale uneia dintre cele mai savuroase gastronomii din întreaga lume.

Dacă încă mai aveţi nevoie de un motiv solid pentru care multiculturalitatea este un lucru bun, nu trebuie să căutaţi mai departe de…mâncare.

Din fericire, în România, peisajul gastronomic este extrem de divers şi de colorat graţie etnicilor greci, evrei, maghiari, germani, sârbi, turci, italieni, armeni şi încă câţi alţii. Ne bucurăm de reţete savuroase care, odată intrate în patrimoniul gastronomic românesc, suferă uşoare modificări şi devin, nu-i aşa, pietre de temelie ale uneia dintre cele mai savuroase gastronomii din întreaga lume.

Vă propunem deci să descoperim un univers încărcat din plin cu gusturi, mirosuri şi culori, să descoperim reţete ale etniilor care trăiesc în România şi să le mulţumim astfel pentru darul făcut astăzi sau acum sute de ani.

Reclame

Începem astăzi cu Shakshuka, una dintre reţetele evreieşti cele mai iubite. Shakshuka este un fel de mâncare bazat pe roşii fierte condimentate, acoperite de ochiuri.

Mai jos aveţi reţeta de bază, fiind apoi liberi să „deviaţi” cu tot felul de legume, brânzeturi sau carne, inclusiv vinete, varza, feta sau cârnați. Dacă ştiţi să faceţi baza, de acolo puteţi crea adevărate simfonii.

Şi nu uitaţi să adăugaţi o bucată de pâine proaspătă care să şteargă orice urmă de Shakshuka din farfurie!

Reclame

 

Shakshuka tradițională

De ce aveţi nevoie

  • Ulei de măsline
  • 1 ceapa mica, tocata (3/4 cană)
  • 1 ardei roşu mediu, tocat (1 cană)
  • 6 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 3 linguri pastă de tomate (50 grame / 2 oz)
  • 5 roşii medii, tocate (800 g / 28 oz)
  • 2 linguri de boia de ardei
  • Un praf de chimen (1/8 linguriţă)
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 cană de apă
  • 4 ouă
  • Pătrunjel tocat
  • Pâine pentru servire

Cum se face

Se toarnă uleiul de măsline într-o tigaie adâncă. Se adaugă ceapa şi lasă să se prăjească la foc mediu timp de câteva minute, până când se înmoaie. Se amestecă din când în când. Adaugaţi apoi piper roșu și amestecaţi în continuare. Adăugaţi usturoiul şi amestecaţi până când eliberează aroma.

Se adaugă pasta de tomate în tigaie și se amestecă până când capătă o nuanţă maronie. Se adauă roşiile tocate, urmate de apă, boia de ardei, chimen și sare. Se amestecă până când toate ingredientele sunt bine mixate, iar apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10 minute, până când roşiile sunt moi și încep să se desfacă. Ridicați capacul și amestecaţi din când în când.

După ce roșiile sunt fierte, scoateţi capacul și amestecaţi din nou. Gustaţi și vedeţi dacă mai aveţi nevoie de condimente.

Adăugaţi ouale: Folosind o lingura, faceţi câteva adâncituri în suprafața sosului. Spargeţi pe rând ouăle şi aranjaţi-le în aşa fel încât albuşul să fie acoperit de sos şi să rămână numai gălbenuşul la suprafaţă.

Se acoperă si se lasă să fiarbă la foc mic, până când albușurile de ou sunt făcute, între 5-8 minute. Gălbenușurile ar trebui să fie acoperite de o peliculă opacă atunci când ați terminat.

Poftă bună!

 

 

How to make Israeli shakshuka

Du vorba mai departe:
Reclame