fbpx

75 de ani de la moartea lui Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur) a trecut în nefiinţă în data de 7august 1941. Tagore a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori și filosofi indieni. A fost supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne şi a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul1913.

Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur) a trecut în nefiinţă în data de 7august 1941. Tagore a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori și filosofi indieni. A fost supranumit Sufletul Bengalului și Profetul Indiei moderne şi a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul1913.

Rabindranath Tagore (1861-1941) a fost cel mai tânăr fiu al Debendranath Tagore, un lider al Brahmo Samaj. Brahmo Samaj a fost o sectă religioasă din Bengalul secolului al XIX-lea care a încercat o revigorare a bazei moniste a hinduismului,  după cum se prevede în Upanișade. 

75 de ani de la moartea lui Rabindranath TagoreRabindranath Tagore a fost educat la domiciliu şi la 17 ani a fost trimis în Anglia pentru școlarizarea formală unde însă nu a terminat studiile.  La maturitate,  în plus față de activitățile sale multilaterale literare, a adminstrat moșiile familiei, ceea ce l-a adus într-o strânsă legătură cu oamenii şi l-a făcut să militeze pentru reforme sociale. A început, de asemenea, o școală experimentală la Shantiniketan, unde a încercat să aplice idealurile de educaţie Upanishad. Din când în când a participat la mișcarea naționalistă indiană în modul lui non-sentimental și vizionar. Gandhi, părintele politic al Indiei moderne, a fost prietenul său devotat. Tagore a fost înnobilat de guvernul britanic de guvernământ în 1915, dar după câţiva ani, el a declinat această onoare ca un protest împotriva politicilor britanice din India.

Reclame

Tagore a avut succes timpuriu în Bengal. Dar odată cu traducerile unora dintre poeziile sale, a devenit cunoscut rapid în Occident.  Faima sa va creşte rapid şi îi va purta paşii pe aproape toate continentele în turnee şi tururi de prietenie. Pentru întreaga lume Tagore a  devenit vocea moștenirii spirituale a Indiei; pentru India, în special pentru Bengal, el a devenit o instituție vie.

Cu toate că Tagore a avut succes în toate genurile literare, el a fost în primul rând un poet. Printre cele cincizeci de volume de poezie se numără Manasi (1890), Sonar Tari (1894), Gitanjali (1910), Gitimalya (1914), și Balaka (1916). Traducerile în limba engleză, printre care se numără Gardener (1913), Gathering (1916) și The Fugitive (1921), nu corespund, în general,  volumelor bengaleze originale.  Cele mai cunoscute piese de teatru ale lui Tagore sunt Raja (1910), Dakghar (1912), Achalayatan (1912), Muktadhara (1922) și Raktakaravi (1926). Tagore este şi autorul mai multor volume de povestiri și o serie de romane, printre care Gora (1910), Ghare-Baire (1916), și Yogayog (1929). În afară de acestea, el a scris drame muzicale, eseuri de toate tipurile, jurnale de călătorie și două autobiografii, una în anii de mijloc, iar cealaltă cu puțin timp înainte de moartea sa, în 1941. Tagore, a realizat, de asemenea, numeroase desene și picturi și cântece cu muzica şi versurile create de el.

75 de ani de la moartea lui Rabindranath Tagore
 

Reclame

Tagore în limba română

Graţiei extraordinarei Amita Bhose, ne putem bucura de traducerea operelor lui Tagore direct din limba bengali în limba română.  
Amita Bhose  a fost scriitoare, traducătoare, cercetătoare, eminescolog, l-a tradus pe Eminescu în bengali si a făcut cunoscută literatura română în India şi cultura indiană în România. 

75 de ani de la moartea lui Rabindranath Tagore

Din dragoste pentru România, Amita Bhose a renuntat la tot – avere, soţ – în India şi s-a stabilit în România, tară pe care, aşa cum spunea doamna Zoe Dumitrescu-Buşulenga, "a iubit-o poate mai mult decât multi români şi a slujit-o cu inteligenţa şi condeiul ei".
Editura Cununi de stele a fost înfiinţată în ianuarie 2009, de către Carmen Muşat pentru a publica opera Amitei Bhose, profesoara sa de bengali, sanscrită şi civilizaţie indiană. 

„Dacă vă doriţi o carte pe care să o purtaţi în suflet, luaţi-vă una de la Cununi de Stele.
De fapt puteţi să vă luaţi două la preţ de una, căci toate cărţile au o reducere de 50% din preţul afişat pe site.”

Editura Cununi de stele 

 

 

Du vorba mai departe:
Reclame