Primul portal multietnic de evenimente

Expoziție de sculptură și recital de pian la Institutul Maghiar din București

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București vă invită luni, 12 februarie 2018, să luați parte la două evenimente de excepție: vernisajul expoziției Gyarmathy János și recitalul de pian „Dansăm Brahms”?

Expoziție de sculptură și recital de pian la Institutul Maghiar din București

Expoziție de sculptură și recital de pian la Institutul Maghiar din București

Vernisaj expoziție de sculptură Gyarmathy János

Gyarmathy János s-a născut în Miercurea-Nirajului pe data de 11 ianuarie 1955. În 1980 absolvă Academia de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj-Napoca, specializarea sculptură. Din 1980 este profesor titular de specialitate la Liceul de Artă Târgu-Mureș.

Turnarea în bronz mă reprezeintă atât de mult, încât acum nu mai pot scăpa de ea, mi-a acaparat total trupul și sufletul. (Gyarmathy János).

„Ideea se naște mereu ca un efect. Numai că se maceră încet, uneori trecând trei-patru ani de la apariția ideii până la turnarea ei în bronz. Pe parcurs elaborez câteva variante pe hârtie ori în lut – însă de obicei pentru a fixa ideea, pentru a nu o uita. Apoi o experiență aduce brusc la suprafață ideile gândite și semimacerate, care pur și simplu erup din mine, și astfel le pot da formă. Există așadar un proces foarte îndelungat de maturare, modelarea în sine fiind o operațiune rapidă, în care degetele execută cu celeritate cele elaborate anterior în suflet și în minte.” Gyarmathy János despre sine

 

„Analizând lucrările sale din bronz mă cuprinde febra căutătorilor de comori. Suprafețele patinate, strălucirea statuetelor, a reliefelor și a plachetelor îmi evocă atracția comorilor de aur și de bronz… Atuul lui este modelarea, simțul tactil, perceperea prin pipăit și frământare. Un simț ce ascunde gesturi inimitabile, instinctuale, este un dar din partea strămoșilor cioplitori în lemn… transmite direct toate vibrațiile sufletești, toate temerile,  mișcările și tresăririle.” Molnár Dénes despre sculptorul Gyarmathy János

Artistul a susținut o serie de expoziții personale  în Franța (Paris: Institutul Maghiar din Paris), România (București, Brașov, Bistrița, Dej, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca), Ungaria (Budapesta, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Zalaegerszeg), Polonia (Cracovia), Germania (Iserlohn, Ratingen, Dortmund). O serie de monumente expuse în diverse spaţii publice poartă semnătura lui Gyarmathy János: Szentiványi Mihály, bust, piatră, Gălești; Copacul vieții, Nud cu draperie,  Femeia cu pisica, bronz, Iserlohn, Germania; Fântâna arteziană, bronz, Haltern, Germania; Kós Károly, compoziție piatră-bronz, Târgu-Mureș; Bartók Béla, bust, Parcul Herăstrău, București; Petőfi Sándor, relief bronz, Albești; Aranka György, figură întreagă, bronz, Târgu-Mureș; Szent László, bust, bronz, Sânvăsii; Árpád, bust, bronz, Bereni.

Vernisajul expoziției este programat pentru ora 18:30. Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 februarie – 12 martie 2018.

Dansăm Brahms?

Al doilea eveniment al serii, programat pentru ora 19:00, îl constituie recitalul „Dansăm Brahms?”, propus de duo-ul pianistic  Elena Popa & Dianna Vasiu. Acesta cuprinde integrala dansurilor ungare pentru pian la patru mâini  de Johannes Brahms.

Elena Popa este în prezent profesor de pian la Colegiul Național de Arte Ion Vidu din Timișoara. Născută în Craiova, în anul 1980, Elena Popa și-a început studiile muzicale în orașul său natal. Perfecționarea sa a continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea unor profesori de prestigiu – prof.univ.dr. Dana Borșan, prof. univ.dr. Sorin Dogariu, prof.univ.asoc. Andrei Deleanu (pian), prof.univ.dr. Nicolae Brînduș (muzică de cameră), iar apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj- Napoca, pentru studii de master, la clasa prof.univ.dr. Daniel Goiți (pian) și prof. univ.dr. Vera Negreanu (muzică de cameră). În anul 2016 a obținut doctoratul în muzică, la Universitatea Națională de Muzică, cu teza Școala muzicală rusă în prima jumătate a secolului XX – profiluri de mari compozitori pianiști, sub îndrumarea prof.univ.dr. Dana Borșan. Pianista Elena Popa este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care menţionăm şi Festivalul Muzicii Maghiare organizat de Institutul nostru, și are o activitate artistică extrem de bogată și diversă. A susținut concerte cu Orchestra Filarmonicii Oltenia din Craiova, recitaluri în piața Festivalului Enescu, la Ateneul Român, în București, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Tg. Jiu etc. Preocuparea pentru perfecționare continuă a însemnat participarea la numeroase cursuri de măiestrie, dintre care cele mai importante sunt: Yuri Slesarev – Școala de vară de la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, Gabriel Amiras (Germania), Tamara Smolyar (Australia), Michael Roll (Anglia), Viniciu Moroianu (România) etc. Profesorul Elena Popa și-a început cariera pedagogică la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, unde a predat în perioada 2004-2016.

Dianna Vasiu este în prezent cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică din Timișoara și președinte al Asociației Doremi pentru copii. Născută în Timișoara, în anul 1981, Dianna Vasiu a început studiile muzicale la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Deva. A urmat cursurile Facultății de Muzică  din cadrul Universității de Vest Timişoara, la clasele profesorilor Felicia Stancovici (pian), Remus Georgescu, Ioan Fernbach (muzică de cameră), devenind în 2004 Licenţiat în interpretare instrumentală, pian și în 2005 Licenţiat în pedagogie muzicală. În anul 2006 finalizează cursurile de masterat, iar din 2017 este doctorand la Universitatea de Vest – Facultatea de muzica, Timișoara. Participă cu regularitate la cursurile de măiestrie ale pianistei Lea Adam Litzler (Franţa), cu care are o colaborare apropiată. În formarea Diannei ca pianist muzician, și-au pus amprenta muzicieni de renume din țară și de peste hotare: Albert Mamriev, Timur Sergeyenia, Gabriel Amiras (Germania), Daniel Goiţi (Romania), Tamás Vesmás (Noua Zeelandă), Logan Skelton (SUA), Maurizio Barboro, G. Lanfranchi (Italia). A obţinut zeci de premii naționale și internaționale, premii speciale, de excelență și alte distincții, prin participarea în concursuri internaționale și naționale, festivaluri și alte apariții artistice. Dintre numeroasele recitaluri susținute în țară și peste hotare, le amintim pe cele din cadrul stagiunii Filarmonicii Banatul Timișoara, Festivalul Timișoara Muzicală, Concertul dedicat Regelui Mihai I la Opera Română Timișoara, recitalurile la Universitatea Națională de Muzică București, Academia de muzică Liszt Ferenc din Budapesta, Ungaria, Letonia și Germania. În anul 2010 a înființat Asociația Doremi pentru copii, ce are ca scop educația non-formală prin artă, modernizarea atitudinilor și mentalităților în ceea ce privește educația și promovarea muzicii ca mod de viață.


NICI UN COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

loading