Primul portal multietnic de evenimente

Aniversare la Muzeul Țăranului Român

Luni, 5 februarie 2018, la împlinirea a 28 de ani de la re-fondare, Muzeul Țăranului Român își invită prietenii la o sărbătoare cu povești, cărți și multă muzică bună. Intrarea este liberă.

Aniversare la Muzeul Țăranului Român

Aniversare la Muzeul Țăranului Român

Pe 5 februarie 1990 se re-fonda Muzeul de la Șosea având o nouă titulatură – Muzeul Țăranului Român. Recunoașterea pe care a câștigat-o se datorează viziunii fondatorului său, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din România și un loc favorabil individualităților. De asemenea, este unul din puținele muzee din România al cărui patrimoniu imaterial este re-vizitat și re-interpretat în proiectele artistice ale unora dintre specialiștii săi.

De la ora 17, cei mici sunt invitați să descopere, mai întâi, lumea expoziției Cu Tenda, iar apoi să se strângă în cort pentru a-l asculta pe papu Yioryi.
Vini paplu di la puț,/ Ncâlar pi yumâruț,/ Yumâruțlu ni-anvițat, / Deadi paplu pisti cap!
Călare pe-un măgăruș (imaginar, dar tot năstrușnic, ca cel din poezie), paplu Yioryi/ bunicul Gheorghe le va spune povești copiilor aromâni, în cortul din expoziția Cu Tenda din Sala Foaier care se va umple cu lamni, bușurăț miri, arapi, furi, dafni, amirăruși – personaje înfricoșătoare, dar și încântătoare, ce populau pe vremuri, se spune, munții în care aromânii își aveau cuiburile.
Cu Tenda este un proiect european care explorează culturile din sud-estul european, cu un accent pe cultura comunităților aromâne, continuând demersurile inițiate de Irina Nicolau la începutul anilor 2000.

De la ora 19, la Clubul Țăranului, puteți afla de la Călin Torsan (Secția Educație muzeală) cum se scrie o carte despre fluiere și asculta cum se cântă o carte despre OM – altfel spus, lansăm cartea Omul cu fluier.
Nașterea Muzeului Țăranului mă găsea pe străzi, cu pălăria în față, ca muzicant stradal. Un om cu fluier... La 28 de ani distanță se va-ntâmpla așa: voi fi pe scena Clubului Țăranului, iar pălăria îmi va sta pe creștet. Omul cu fluier (editura Martor). O carte ciripită de Călin Torsan.

De la ora 20, sunteți invitați să luați parte la concertul Trei parale.
Trei parale este un grup bucureștean de muzică tradițională cunoscut datorită proiectelor sale revivaliste dedicate muzicilor urbane de secol XIX sau repertoriului pastoral românesc.
Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale, în parte publicate pe compact-discuri: Bazar (muzici urbane de sec. XIX din Moldova și Valahia), Ciobanul care și-a pierdut oile (cântări de origine pastorală), Balade vitejești. Coordonator este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Țăranului Român și poliinstrumentist în cadrul formației.
Concertul pe care grupul îl va susține de Ziua Muzeului va dezvălui publicului legătura dintre experiența în munca de cercetare etnologică și activitatea concertistică.


NICI UN COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

loading