fbpx

Șeker Bayrami – sfârșitul Ramadanului

Șeker Bayrami sau Sărbătoarea Dulce, reprezintă sfârşitul Ramadanului. terminarea perioadei de post este marcată de trei zile numite Ramazan Bayrami (Sărbătoarea Ramadanului) sau Șeker Bayrami (Sărbătoarea Dulce). Numele arab al acestei sărbători religioase este Eid ul-Fitr. Eid sens „festivitate” și Fitr însemnând „natura originală.” Se referă la refacerea naturii umane primordiale și celebrarea sfârșitului celor treizeci de zile de post din timpul Ramadanului.

Șeker Bayrami sau Sărbătoarea Dulce reprezintă sfârşitul Ramadanului. Terminarea perioadei de post este marcată de trei zile numite Ramazan Bayrami (Sărbătoarea Ramadanului) sau  Șeker Bayrami (Sărbătoarea Dulce). Numele arab al acestei sărbători religioase este Eid ul-Fitr. Eid sens "festivitate" și Fitr însemnând "natura originală." Se referă la refacerea naturii umane primordiale și celebrarea sfârșitului celor treizeci de zile de post din timpul Ramadanului.

Pe parcursul acestor trei zile este sărbătoare în Turcia. Şcolile, birourile guvernamentale, băncile și chiar instituțiile private sunt închise pentru trei zile și jumătate, începând de la amiaza zilei din ajun (Arife). Arife este ziua premergătoare vacanţei.

Șeker Bayrami - sfârșitul Ramadanului

Reclame

Oamenii îşi curăţă casele, cumpără bomboane și ciocolată, pregătesc produse de patiserie traditionale (baclavale, sarailii, etc). Este important ca oamenii sa fie curaţi şi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, de obicei noi.  Această ţinută este numită bayramlık.

Este strict interzis să posteşti în prima zi a sărbătorii, astfel încât trebuie să mănânci ceva uşor ca semn că nu mai posteşti. Apoi, ca o tradiție profetică, caritatea este obligatorie (Sadaqat-ul-Fitr), se plătește celor săraci și nevoiași. După aceea, oamenii îşi fac rugăciunea Bayram (eID) în moscheile din vecinătate. În restul timpului, oamenii îşi vizitează rudele și prietenii, și pot merge şi la cimitir să-și le arate celor adormiţi că se gândesc la ei.

În timpul Sărbătorii Dulci, este important să se onoreze persoanele în vârstă. Prin urmare, cea mai mare parte din generația tânără îi vizitează pe cei mai în vârstă. Oamenii se saluta prin a spune Bayramınız Kutlu / Mübarek Olsun, ceea ce inseamna "Fie ca Sărbătoarea ta să fie binecuvântată".

Reclame

Una dintre cele mai frumoase tradiţii este cea în care copiii merg din uşă în uşă şi urează Bayram fericit. În schimb, primesc bomboane, dulciuri şi uneori chiar bani.

Bayramınız Kutlu!

Șeker Bayrami - sfârșitul Ramadanului

Sursa: Istanbul Insider

Du vorba mai departe:
Reclame